اگر کنجکاو هستید که بدانید کود پتاسیم چیست، جای درستی آمدهاید. در ادامه این مطلب از صاشکو قصد داریم به معرفی نقش پتاسیم در گیاه، علائم کمبود، معرفی کودهای پتاسه، نحوه و زمان مصرف و… بپردازیم.
علت نیاز به کود پتاسیم چیست؟
گیاهان برای رشد، نمو و تولید مثل به 17 عنصر معدنی نیاز دارند. برخی عناصر از جمله نیتروژن، پتاسیم و فسفر بیشترین فراوانی را در بافت گیاهی و بیشترین نقش را در متابولیسم و فعالیتهای سلولی گیاه دارند. از این رو به آنها عناصر ماکرو یا درشت مغذی میگویند.
پتاسیم در گیاهان، یک عنصر متحرک است و انتقال آن از اندامهای پایین به بالا انجام میشود.
فاکتورهای موثر بر جذب پتاسیم توسط گیاه عبارتند از:
- هوادهی یا میزان اکسیژن خاک
- رطوبت موجود در خاک
- سیستم خاکورزی مناسب
- دمای مناسب خاک
نقش پتاسیم در رشد گیاه
پتاسیم که بهصورت یون و با صرف انرژی از خاک جذب میشود، وظایف متعددی را برعهده دارد؛ از جمله:
- برقراری پتانسیل اسمزی
- فعال کردن آنزیمها (بهعنوان کوآنزیم)
- تثبیت pH
- سنتز پروتئین
- حرکات روزنهای
- انبساط سلولی
- فتوسنتـز و تعادل آنیونی
قسمت اعظم پتاسیم موجود در گیاه بهصورت ترکیبات معدنی در سیتوپلاسم واکوئل مشاهده میشود و برعکس فسفـر و نیتروژن در ترکیبات سلولــی شرکت ندارد و عمده نقش آن در فعل و انفعالات گیاهی است.
پتاسیم به حرکت آب، مواد مغذی و کربوهیدراتها در بافت گیاه کمک میکند. به همین دلیل، یک عنصر مهم برای افزایش مقاومت گیاه نسبت به تنشهای محیطی به حساب میآید.
علائم کمبود پتاسیم در گیاه چیست؟
خاک حاوی مقادیر قابل توجهی از تمام عناصر معدنی است، اما تنها مقادیر کمی از این عناصر برای بقای گیاهان مفید هستند، که این حد مورد نیاز گیاهان را حد بحرانی یا حد مطلوب مینامند. در صورتیکه مقدار عناصر از این حد کمتر باشد علائم کمبود مشاهده میشود و در صورتی که بیشتر از این مقدار باشد، باعث سمیت در گیاهان میشود.
کمبود پتاسیم، یک تنش غیرزنده به حساب میآید که کاهش شدید رشد و عملکرد در گیاه را به همراه دارد. کمبود پتاسیم واکنشهای متفاوتی در سطوح مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی، بیوشیمیایی و مولکولی در گیاهان، ایجاد میکند.
علائم کمبود پتاسیم به صورت کلروز و زردی رگبرگها، تشکیل لکههای بنفش در سطح زیرین برگها، کاهش رشد گیاه و ریشه، کاهش تولید میوه و رشد دانهها، قهوهای شدن لبه برگها و ایجاد پیچخوردگی در آنها مشاهده میشود.
برای کسب اطلاعات بیشتر: کود برای برنج (افزایش 2 برابری تناژ) + جدول کوددهی برنج
کود پتاس چیست؟
مجموعاً مدیریت کود یک عامل مهم در موفقیت کشت گیاهان است و بر این اساس شناسایی کودهای سازگار با محیط و مناسب برای گیاه میتواند اثرات مطلوبی بر شاخصهای کمی و کیفی گیاه داشته باشد. کود پتاسه به کودهای حاوی عنصر پتاسیم گفته میشود که به اشکال مختلفی این عنصر را به بافت گیاهی میرسانند.
معایب کود پتاسه
کودهای شیمیایی پتاسه به دلیل شرایط نامساعد خاک و تنشهای محیطی، توانایی بسیار ضعیفی در رسانش این عنصر دارند و مصرف آنها طی سالیان گذشته موجب شوری خاک، آلودگیهای زیست محیطی، کم شدن مقاومت گیاهان در برابر تنشهای دمایی و آفات، کاهش عملکرد، کیفیت و سلامت محصولات کشاورزی شده است.
کاربرد کود پتاسیم چیست؟
همانطور که پیشتر گفته شد، عنصر پتاسیم جزو مهمترین و پرمصرفترین عناصر موردنیاز گیاهان محسوب میشود. با توجه به شرایط نامساعد خاکهای ایران از لحاظ pH و EC، خشکی و کمبود پتاسیم قابل جذب توسط گیاه، استفاده از عنصر پتاسیم در قالب کودهای کشاورزی، برای رفع نیاز گیاهان به این عنصر لازم و ضروری است.
نحوه مصرف و زمان مصرف کود پتاسیم
روش مصرف کود پتاسیم با توجه به نوع کود، شرایط خاک، نوع و سن گیاه و هدف از مصرف میتواند متفاوت باشد. کودهای پتاسه بیشتر به صورت خاکی مصرف میشوند و در برخی مواقع نیز به صورت محلولپاشی مورد استفاده قرار میگیرند.
زمان مصرف کودهای پتاسیمی نیز بسته به میزان کمبود آن در خاک و بافت گیاهی، زمان رشد گیاه و نوع گیاه تفاوت دارد ولی به طور کلی اول فصل رشد، در طول دوره رشد رویشی و زایشی (میوهدهی/خوشهدهی) در گیاهان باغی و زراعی و در زمان تنشهای زنده و غیر زنده مورد استفاده قرار میگیرند.
انواع کود پتاسیم چیست؟
کودهای پتاسیم کلرید، پتاسیم سولفات، پتاسیم نیترات، پتاسیم فسفات، پتاسیم منیزیم و کود کلات پیشرفته پتاسیم خضراء انواعی از کودهای پتاسیمی هستند. با مطالعه ادامه این متن موفق به شناخت بهترین کود پتاسه موجود در بازار خواهید شد.
معرفی بهترین کود پتاسیم
استفاده از انواع کودهای شیمیایی پتاسه مانند کودهای کلره، نیتراته، فسفاته و… تنها موجب شوری و آلودگی خاک شده و کمک بسیار جزئی در جذب این عنصر میشود. کود کلات پیشرفته پتاسیم خضراء به دلیل نوع فناوری استفاده شده و اندازه بسیار ریز در حد نانو، موجب جذب حداکثری شده و نیاز گیاه را در هر دوره رشدی به طور کامل برآورده میکند. علاوه بر این، آلودگی محیط زیستی بر جای نمیگذارد و حتی جذب سایر عناصر توسط ریشه گیاه را آسان میکند.
چرا کود کلات پیشرفته پتاسیم خضراء ترجیح داده میشود؟
کود کلات پیشرفته پتاسیم خضراء بر اساس فناوری کلاتهای پیشرفته (متعلق به شرکت دانش بنیان صدور احرار شرق) تولید شده و مانند تمامی محصولات تولید شده بر اساس این فناوری، دارای ویژگی متابولیسم اپتیمایزری (متعادل کننده سوختوساز) است. عنصر پتاسیم در کود کلات پیشرفته پتاسیم خضراء به شکل کلاته بوده و به دلیل فناوری منحصربهفرد بهکاررفته در ساخت این کود، جذب آن در مقایسه با بهترین کودهای محتوی پتاسیم موجود در بازار بهتر و مؤثرتر است. جالب اینجاست که این کود، محدودیتها و مشکلات سایر کودهای حاوی پتاسیم را ندارد و کاملاً قابل حل در آب است.
روش مصرف کود کلات پیشرفته پتاسیم خضراء
این کود به روش محلولپاشی (۲ گرم در لیتر یا ۲ در ۱۰۰۰) و مصرف خاکی ( ۵ تا ۱۰ کیلوگرم در هکتار) قابل مصرف است.
نکته: توجه داشته باشید که مقادیر توصیه شده این کود برای استفاده سرک و در کنار استفاده از کودهای پایه برآورد شده است و چنانچه هدف جایگزینی کامل کودهای رایج با کود کلات پیشرفته پتاسیم خضراء باشد بایستی این نکته را در نظر گرفت که هر یک کیلوگرم کود کلات پیشرفته پتاسیم خضراء معادل 3 تا 5 کیلوگرم از کودهای شیمیایی پتاسه کارایی دارد.
برای کسب اطلاعات بیشتر: استفاده از آب دریاها در کشاورزی کشورهای پیشرفته
فواید کود کلات پیشرفته پتاسیم خضراء
- افزایش عملکرد و کیفیت (سایز، عطر، طعم، رنگ، ماندگاری، مواد مغذی، متابولیتهای ثانویه و…) محصولات کشاورزی
- افزایش مقاومت در برابر تنشهای محیطی (سرما، گرما، شوری خاک، کم آبی و…)
- افزايش كارايي مصرف آب
- متعادل کننده تأثیر شدت نور
- افزایش غلظت کلروفیل و راندمان فتوسنتز
- افزایش اندازه ميوهها به خصوص در مركبات
- جلوگیری از تجمع نیترات در سبزی و صیفی
- افزایش جذب عناصر ریز مغذی به ویژه آهن، روی و منگنز
- افزایش بازدهی کودهای ازته
- بهبود رنگگیری میوهها
خرید کود کلات پیشرفته پتاسیم خضراء
اگر مایل به خرید کود پتاسیم هستید، میتوانید از طریق فروشگاه صاشکو، محصول موردنظر خود را تهیه کنید. همچنین میتوانید برای مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر درباره این محصول و نحوه استفاده آن با متخصصان صاشکو تماس (02191200201) بگیرید.
عنصر پتاسیم جزو عناصر پرمصرف و ماکرو است که در طول رشد رویشی و زایشی گیاه لازم است در اختیار گیاه قرار گیرد. به طور اختصاصی در گیاهان باغی در اول فصل رشد، در زمان رشد میوه و پر شدن دانه، در زمان رنگگیری و حتی پس از برداشت میوه استفاده میشود. در گیاهان زراعی قبل از کشت بذر، در زمان رشد رویشی و پس از رشد زایشی و پر شدن خوشه کاربرد پتاسیم توصیه میشود. در زمان تنشهای محیطی از جمله خشکی، شوری و انواع بیماری و آفات کاربرد کودهای پتاسه ضروری است.
به دلیل شرایط نامساعد خاکهای ایران، استفاده از کودهای کلاته به ویژه کلات پیشرفته خضراء به دلیل ویژگیهای منحصر به فرد آن از جمله قابلیت جذب و سرعت جذب بالا، خلوص و کیفیت فوقالعاده، قابلیت حلشوندگی در آب و کاربرد به صورت خاکی و محلولپاشی، جلوگیری از شوری و آلودگی خاک و سایر ویژگیهای مثبت آن توصیه میشود.
اولین عنصر در پیشگیری و مقابله با تنشها و استرسهای زنده و غیر زنده از جمله خشکی و شوری، دمای بالا یا پایین (سرمازدگی و گرمازدگی)، سوختگی شاخ و برگ، انواع بیماری و آفات عنصر، پتاسیم است. در شرایط تنش استفاده از کودهای پتاسیمدار توصیه میشود از جمله:
کود NPK 12-12-36 خضراء
کود پتاسیم خضراء
کود سوپر خضراء